De vorige keer hebben we de JDK geinstalleerd. Daarnaast hebben we Eclipse als onze Java editor aangebracht. Het doel van de Java ontwikkelomgeving is vooral het ontwikkelen van web applicaties. Wat er nog ontbreekt is een J2EE (Java 2 Enterprise Edition) web server die overweg kan met servlets en JSP's (Java Server Pages).
J2EE server Als J2EE server kies ik voor Tomcat van de Apache Jakarta Project organisatie. Momenteel is versie 5.0.19 de meest recente versie van deze open source J2EE server. Deze versie van Tomcat ondersteund versie 2.4.2 van de Servlet specificaties en versie 2.0 van de JSP's.
Nadat we het bijna 11,6 MB grootte ZIP bestand hebben gedownload pakken we deze uit (zo'n 36,7 MB). Ik doe dit in de map "D:\Java" zodat ik alle Java gerelateerde applicaties bij elkaar heb staan. Bij het uitpakken is automatisch de map "jakarta-tomcat-5.0.19" aangemaakt. Voor het gemak heb ik deze map hernoemt naar "jakarta-tomcat" (zonder versie nummer).
De volgende stap is het zetten van de omgevingsvariabelen. We dienen te zorgen dat de variabelen JAVA_HOME en TOMCAT_HOME op ons systeem aanwezig zijn. Op mijn infrastructuur zal dit er als volgt uitzien:
JAVA_HOME=D:\Java\j2sdk1.4.2
TOMCAT_HOME=D:\Java\jarkata-tomcat
Nadat deze variabelen zijn aangebracht kunnen we de Tomcat server starten. Dit doen we door het volgende BAT bestand aan te roepen:
D:\Java\jarkata-tomcat\bin\startup.bat
We zien de server opstarten in een DOS scherm. Als we vervolgens in een browser de URL http://localhost:8080 aanroepen (Tomcat draait standaard achter poort 8080) zien we het standaard welkomstscherm van Tomcat. De installatie is geslaagd.
Het stoppen van de Tomcat server doen we via een ander BAT bestand. Deze is als volgt:
D:\Java\jarkata-tomcat\bin\shutdown.bat
De Tomcat zal netjes afgestopt worden. We hebben nu de Tomcat server draaiende. Het configureren van de server zal op een later tijdstip gebeuren. Om de server gemakkelijker te starten en stoppen is het handig links aan te maken in het Start menu of shortcuts te plaatsen op de desktop.
Reacties