Doorgaan naar hoofdcontent

Lotus Domino 7 - DB2 een verdere verkenning...

Aan de hand van de release notes ga ik de opslag van Notes data in DB2 uitproberen. In deze eerste beta versie zijn er nog enkele beperkingen van kracht. De belangrijkste is dat nu alleen een lokale installatie (DB2 en Domino server op een fysieke machine) ondersteund wordt voor een Windows of AIX omgeving.
Hieronder het globale stappenplan voor de installatie.

  • Installatie Domino server (applicatie modus, niet als windows service) en de Administrator client.
  • Installatie van de DB2 8.1 server en deze op het juiste fixpack niveau brengen (8.1.5).
  • Activering van transactie logging op de Domino server.
  • Draaien van de DB2 Enablement Tool.
  • Herstarten van de Domino server.
De DB2 Enablement Tool vind je terug in de Domino Administrator. Kies in het Notes menu voor 'Configuration > Miscellaneous > Enable Server for DB2...'. Vervolgens dienen we enkele gegevens in te voeren op het server tabblad.

Aangezien we een lokale installatie uitvoeren zijn er enkele velden uitgegrijst. Bij het veld instance voeren we in 'DB2' en als schema naam 'Domino'. Vervolgens dienen we een database naam op te geven van maximaal 8 posities. In dit geval kies ik voor 'Lotus'. Wat er bij het veld 'Directory' ingevuld dient te worden is lastig. De toelichting in de release notes is een beetje cryptisch. Er wordt volgens mij niet de DB2 server locatie mee bedoeld. Ik gebruik de locatie van het voorbeeld: 'c:\db2data'. Bij het veld 'DB Default Creation' kies ik voor het altijd aanmaken als DB2 database.

Op het security tabblad dienen we een DB2 gebruikersnaam voor de Domino server op te geven. Vervolgens dienen we op het UDF server tabblad in de velden aldaar een * (asterix) op te geven omdat deze optie in deze beta versie niet ondersteund wordt. Hierna drukken we op 'run'.

Helaas gaat de installatie niet goed. Het dialoogscherm meld ons dat het aanmaken van de gebruiker niet goed is gegaan.

DB2 SERVER ENABLE LOG
TASK -- Server id update started
TASK -- Server id update completed
TASK -- Create user account started
- Added user domadmin to server account.
- Added group DSU to server account.
- Added user domadmin to group DSU.
TASK -- Create user account completed
TASK -- Add DSU group to SYSCTRL_GROUP started
- The group, 'DSU', must be added to the SYS_CNTRL group.
- Server does not have access rights to create user and group accounts.
TASK -- Add DSU group to SYSCTRL_GROUP failed with the preceding error(s)
Server could not update user accounts. If you have already set up the user accounts, press 'Continue' to continue. Otherwise press 'Stop' to stop.
Continue?

Het vreemde is dat de melding aangeeft dat de server geen installatie rechten heeft voor gebruikers en groepen. Dit terwijl de 'domadmin' gebruiker en de 'DSU' groep wel zijn gecreeerd. Wellicht dat dit komt doordat ik de installatie op een Windows XP Professional client aan het uitvoeren ben. Niet echt een ondersteund platform. Ik besluit de computer te herinstalleren met Windows 2000 server. Deze keer gaat het goed gezien de melding in het dialoogscherm.

DB2 SERVER ENABLE LOG
TASK -- Server id update started
TASK -- Server id update completed
TASK -- Create user account started
- Added user domadmin to server account.
- Added group DSU to server account.
- Added user domadmin to group DSU.
TASK -- Create user account completed
TASK -- Add DSU group to SYSCTRL_GROUP started
TASK -- Add DSU group to SYSCTRL_GROUP completed
TASK -- Server doc update started
TASK -- Server doc update completed
TASK -- Notes.ini update started
TASK -- Notes.ini update completed
DB2 SERVER ENABLE LOG

De laatste handeling is het herstarten van de Domino server. Bij het opstarten van de server zie ik helaas de ene naar de ander foutmelding voorbij vliegen op scherm. De installatie is dus nog niet goed gegaan.

DB2NSFInit warning: error retrieving notes.ini variable DB2SCHEMA, supplying default of DOMINO
Creating DB2 database Lotus in instance DB2...
DB2NSFInit Error creating DB2 database Lotus sqlcode=-1092
06-05-2004 19:43:09 Unable to initialize DB2 services. DB2-based nsfs will be unusable.

Ik denk dat ik het Domino 7 beta forum maar eens ga bezoeken. Wellicht dat ik daar wijzer wordt. Daarnaast moet ik de documentatie maar nogmaals tot mij nemen. Dit gedeelte van de nieuwe functialiteit van Domino 7 bewijst dat we nog met een beta versie te maken hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Active Directory limieten

Zoals ieder systeem heeft Active Directory ook zijn limieten. Tijdens wat Active Directory research kwam ik het volgende Technet artikel tegen waarin deze worden benoemd: Active Directory Maximum Limits . Kort samengevat zijn de limieten: Maximum aantal objecten per domain controller in een forest : ongeveer 2,5 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Maximum aantal security identifiers (SID's) per domein : ongeveer 1 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Aantal groepen waarvan een security indentifier (persoon, groep, computer account) lid kan zijn : ongeveer 1.015 groepen. FQDN lengte limiet : maximum lengte is 64 tekens (dit is inclusief punten en mintekens) voor de fully qualified domain name (FQDN). Bestandsnaam limiet : Windows kent een pad lengte limiet van 260 tekens. Deze is ook van toepassing op de fysieke bestanden van AD zoals SYSVOL. Organisational unit limiet : maximum lengte is 64 tekens. Heeft te maken met de Windows limiet van 260 tekens die in de gaten

Winsxs folder neemt veel ruimte in

In Windows Millenium is de Winsxs folder geintroduceerd. Deze folder bevat meerdere versies van in gebruik zijnde DLL bestanden. Het doel hiervan is dat iedere programma de juiste versie van de benodigde DLL kan gebruiken. Dit principe staat ook wel bekend als "Windows Side by Side". De folder die hiervoor gebruikt wordt is dus "C:\Windows\winsxs" en deze folder vormt dus de native assembly cache. In een tijd dat het vrij normaal is dat een computer is voorzien van een 500 GB harde schijf is de overhead van meerdere versies van een bestand opslaan niet echt een probleem. Echter in mijn geval wel. Op een van mijn multi boot computers heb ik een Vista Ultimate (met daarop Vista, MS Office en enkele andere programa's) van 32 GB. Mijn (persoonlijke) data staat op een aparte partitie. Door de installatie van de vele Windows updates is de vrije ruimte op deze partitie gezakt tot 2,85 GB (en dus in de rode waarschuwingszone terecht gekomen). Van de 32 GB is meer dan

Bevindingen over de E-tech ADWG02 tot nu toe

Ik heb de E-tech ADWG02 nu bijna een week in gebruik. Dit is de vervangende modem voor de buggy Linksys WAG54G die ik eerder gekocht had. Mijn bevindingen over de E-tech tot nu toe: Geen crashes tot nu toe. De firmware lijkt op dat punt stabiel. Het apparaat is niet door middel van een knop aan of uit te zetten. Erg vervelend omdat ik het apparaat alleen uit kan zetten door de stekker uit het stopcontact te halen. De reden dat ik hem graag uit wil kunnen zetten is dat het apparaat in de woonkamer staat (in het zicht) en de lampjes nogal fel schijnen. Dat vind ik niet erg prettig. Daarnaast wil ik niet dat de verbinding de gehele dag open staat uit beveiligingsoverwegingen en vanwege het stroomverbruik. WIFI is middels een setting uit te zetten. Als je de setting uitvinkt en bevestigd door middel van een 'apply' zie je het lampje uitgaan op de ADSL modem. Er is op dat moment ook geen WIFI verbinding actief. Sla je de setting definitief op dan reboot de modem automat