Doorgaan naar hoofdcontent

Server toevoegen aan het AD domein

Voor de installatie van SQL Server 2008 heb ik een schone VPC aangemaakt met daarop Windows Server 2008. Deze VPC hangt echter nog niet in het AD domein. Bij het opstarten van de server verschijnt standaard het scherm "Initial Configuration Tasks". Onder het kopje "1. Provide Computer Information" staat de optie "Provide Computer name and domain" waarmee we deze handeling kunnen uitvoeren. Het dialoogscherm "System Properties" wordt geopend.


Op het tabblad "Computer Name" klikken we op de knop "Change". Geef de gewenste computer naam op en geef aan dat de betreffende computer lid wordt van een domain in plaats van een workgroup en geef de naam op van de workgroup.


Vervolgens dienen we de gegevens op te geven van een domain gebruiker waarmee we de computer kunnen aanmelden.


Helaas gaat het aanmelden aan het domein fout. We krijgen de melding "An attempt to resolve the DNS name of a DC in the domain being joined has failed".


De oorzaak van deze fout is te wijten aan mijn netwerk inrichting. Mijn ADSL modem deelt via DHCP de IP adressen uit van o.a. de VPC's. Mijn DC heeft inmiddels een vast IP adres gekregen en draait in zijn eigen DNS domein. De VPC die we nu proberen aan te melden kent dit DNS domein niet. Een ping op de volledige DNS naam van mijn DC wijst dit uit. De oplossing voor het probleem is de VPC vertellen wat de locatie is van de DC.

We gaan naar de netwerkinstellingen (Control Panel > Network Connections) en vragen de instellingen op van de "Local Area Connection" (rechtermuisklik > properties).


Selecteer vervolgens de instelling voor "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)" en vraag de properties op.


De aanpassing die ik dien te doen is dat ik het IP adres van de DNS server handmatig opgeef. We vullen bij "Preferred DNS server" het vaste IP nummer op van de Windows Server 2008 DC die we hebben aangemaakt. Bij "Alternate DNS server" geef het IP adres van mijn ADSL modem op.


Na het opslaan van deze instelling proberen we nogmaals de server toe te voegen aan het domain. Deze keer gaat het wel goed. We worden welkom geheten op het domain.


Vervolgens wordt er aangegeven dat de server herstart dient te worden.


Als we in AD kijken zien we dat de server geplaatst is onder "Computers". Dit is niet de locatie waar ik mijn servers wil hebben staan.


We selecteren de naam van de computer en kieze voor "Move".


In het scherm voor het verplaatsen van AD objecten (Move) selecteren we de plek waar we de server heen willen verplaatsen. Dit is in dit geval "Servers" onder het eerdere aangemaakte "Services".


De server staat nu op de juiste plek in het AD. Via de properties heb ik de server nog een omschrijving gegeven waarmee ik de rol van de betreffende server kan herkennen. Dit is nodig omdat mijn naamgevingschema bestaat uit de namen van NASA ruimtevoertuigen en niet namen als "SRVSQL01" (wat staat voor de 1st SQL Server in het domein).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bevindingen over de E-tech ADWG02 tot nu toe

Ik heb de E-tech ADWG02 nu bijna een week in gebruik. Dit is de vervangende modem voor de buggy Linksys WAG54G die ik eerder gekocht had. Mijn bevindingen over de E-tech tot nu toe: Geen crashes tot nu toe. De firmware lijkt op dat punt stabiel. Het apparaat is niet door middel van een knop aan of uit te zetten. Erg vervelend omdat ik het apparaat alleen uit kan zetten door de stekker uit het stopcontact te halen. De reden dat ik hem graag uit wil kunnen zetten is dat het apparaat in de woonkamer staat (in het zicht) en de lampjes nogal fel schijnen. Dat vind ik niet erg prettig. Daarnaast wil ik niet dat de verbinding de gehele dag open staat uit beveiligingsoverwegingen en vanwege het stroomverbruik. WIFI is middels een setting uit te zetten. Als je de setting uitvinkt en bevestigd door middel van een 'apply' zie je het lampje uitgaan op de ADSL modem. Er is op dat moment ook geen WIFI verbinding actief. Sla je de setting definitief op dan reboot de modem automat...

Active Directory limieten

Zoals ieder systeem heeft Active Directory ook zijn limieten. Tijdens wat Active Directory research kwam ik het volgende Technet artikel tegen waarin deze worden benoemd: Active Directory Maximum Limits . Kort samengevat zijn de limieten: Maximum aantal objecten per domain controller in een forest : ongeveer 2,5 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Maximum aantal security identifiers (SID's) per domein : ongeveer 1 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Aantal groepen waarvan een security indentifier (persoon, groep, computer account) lid kan zijn : ongeveer 1.015 groepen. FQDN lengte limiet : maximum lengte is 64 tekens (dit is inclusief punten en mintekens) voor de fully qualified domain name (FQDN). Bestandsnaam limiet : Windows kent een pad lengte limiet van 260 tekens. Deze is ook van toepassing op de fysieke bestanden van AD zoals SYSVOL. Organisational unit limiet : maximum lengte is 64 tekens. Heeft te maken met de Windows limiet van 260 tekens die in de gaten...

Installatie SQL Server 2008

Alle voorbereidingen voor de installatie van SQL Server 2008 zijn gedaan. Er is een VPC aangemaakt met daarop een verse Windows Server 2008 installatie en in het AD zijn alle benodigde accounts aangemaakt. We loggen op de VPC in met het installatie account (SQL_Setup). Vervolgens maken we verbindingen met de SQL server installatie media. In mijn geval een ISO bestand met daarop SQL Server 2008 Developer Edition. We starten de installatie door de setup te starten (eventueel via Auto Play). Aangezien Windows Server 2008 met Vista de UAC (User Account Control) functionaliteit deelt dient het account dat je gebruikt dus administrator te zijn op de server waarop we SQL Server installeren. De setup wizard detecteert dat het Microsoft .NET Framework (standaard zijn van het Framework v1.0, v1.1 en v2.0 geinstalleerd op Windows Server 2008) bijgewerkt dient te worden naar een hogere versie en dat er een bijgewerkte Windows Installer nodig is. We starten de installatie hiervan middels de keuze ...