Doorgaan naar hoofdcontent

Linux op een Dell Inspirion 510m

Afgelopen december heb ik een Dell Inspirion 510m laptop gekocht. Dit is een zogenaamd Centrino systeem. Zo'n systeem is uitgerust met een Intel Pentium M processor, een Intel 855GME chipset en een Intel Pro/Wireless netwerk connectie.

Op deze Centrino laptop wil ik naast Windows XP ook Linux installeren. Een dual boot systeem dus. Van kennissen had ik begrepen dat Linux op een Centrino systeem geinstalleerd krijgen niet zo gemakkelijk zou gaan. Dit vermoeden kreeg ik ook toen ik een beetje ging zoeken op internet. De verhalen die ik daar las stemde mij niet hoopvol. De problemen die ik tegen zou gaan komen zaten vooral in de grafische kaart (shared video geheugen) en het aan de praat krijgen van het WIFI gedeelte.

Aangezien ik een Linux leek ben had ik de voorkeur voor een van de grotere Linux distro's. Dit zijn voor mij Redhat en Suse aangezien ik hier wel eens eerder aan had gesnuffeld. Aangezien ik al een tijd niet meer naar Suse had gekeken (tegenwoordig onderdeel van Novell) wilde ik deze distro gebruiken voor mijn laptop.

Als eerste heb ik de Live CD van SUSE 9.2 gedownload van de site van Novell en deze op een CD gebrand. Het was een opluchting om te zien dat de Linux omgeving opkwam. Alle hardware componenten werden herkent en ik had een volledig werkende KDE omgeving op het scherm staan. Helaas kreeg ik de Wifi verbinding niet aan de praat. Dit leek meer een probleem van de Live CD dan het feit dat SUSE 9.2 de kaart niet herkende.

Het feit dat de live CD goede resultaten gaf was voor mij de reden om opzoek te gaan naar de volledige SUSE 9.2 distro. Vanaf de website kon ik helaas de 5 CD's niet downloaden. Wel was er een netwerk versie beschikbaar. Echter de 9.2 versie daarvan komt pas deze maand uit. Ik heb me daarom maar gewend tot de Sharezaa uitwisselingsomgeving. Licentie technisch moet dit volgens mij legaal kunnen. Daarnaast ben ik niet geïnteresseerd in ondersteuning vanuit Novell. Nadat ik de ISO's van de CD's had gedownload heb ik deze op CD gebrand.

Daarna heb ik op de harde schijf van de laptop ruimte vrij gemaakt en de boel geinstalleerd. Op het feit na dat de installatie alleen goed gaat in tekst mode ben ik geen problemen tegen gekomen. Ik heb de monitor ingesteld gekregen op 1024x768 modus en daarnaast heb ik de Wifi verbinding vrij gemakkelijk aan de praat gekregen. Ik zit inmiddels op internet (via Wifi) en zit dit stukje te typen vanaf de laptop draaiende onder Linux. Wellicht dat ik op een later moment een gedetailleerdere beschrijving van mijn installatie ervaringen publiceer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Active Directory limieten

Zoals ieder systeem heeft Active Directory ook zijn limieten. Tijdens wat Active Directory research kwam ik het volgende Technet artikel tegen waarin deze worden benoemd: Active Directory Maximum Limits . Kort samengevat zijn de limieten: Maximum aantal objecten per domain controller in een forest : ongeveer 2,5 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Maximum aantal security identifiers (SID's) per domein : ongeveer 1 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Aantal groepen waarvan een security indentifier (persoon, groep, computer account) lid kan zijn : ongeveer 1.015 groepen. FQDN lengte limiet : maximum lengte is 64 tekens (dit is inclusief punten en mintekens) voor de fully qualified domain name (FQDN). Bestandsnaam limiet : Windows kent een pad lengte limiet van 260 tekens. Deze is ook van toepassing op de fysieke bestanden van AD zoals SYSVOL. Organisational unit limiet : maximum lengte is 64 tekens. Heeft te maken met de Windows limiet van 260 tekens die in de gaten

Winsxs folder neemt veel ruimte in

In Windows Millenium is de Winsxs folder geintroduceerd. Deze folder bevat meerdere versies van in gebruik zijnde DLL bestanden. Het doel hiervan is dat iedere programma de juiste versie van de benodigde DLL kan gebruiken. Dit principe staat ook wel bekend als "Windows Side by Side". De folder die hiervoor gebruikt wordt is dus "C:\Windows\winsxs" en deze folder vormt dus de native assembly cache. In een tijd dat het vrij normaal is dat een computer is voorzien van een 500 GB harde schijf is de overhead van meerdere versies van een bestand opslaan niet echt een probleem. Echter in mijn geval wel. Op een van mijn multi boot computers heb ik een Vista Ultimate (met daarop Vista, MS Office en enkele andere programa's) van 32 GB. Mijn (persoonlijke) data staat op een aparte partitie. Door de installatie van de vele Windows updates is de vrije ruimte op deze partitie gezakt tot 2,85 GB (en dus in de rode waarschuwingszone terecht gekomen). Van de 32 GB is meer dan

Bevindingen over de E-tech ADWG02 tot nu toe

Ik heb de E-tech ADWG02 nu bijna een week in gebruik. Dit is de vervangende modem voor de buggy Linksys WAG54G die ik eerder gekocht had. Mijn bevindingen over de E-tech tot nu toe: Geen crashes tot nu toe. De firmware lijkt op dat punt stabiel. Het apparaat is niet door middel van een knop aan of uit te zetten. Erg vervelend omdat ik het apparaat alleen uit kan zetten door de stekker uit het stopcontact te halen. De reden dat ik hem graag uit wil kunnen zetten is dat het apparaat in de woonkamer staat (in het zicht) en de lampjes nogal fel schijnen. Dat vind ik niet erg prettig. Daarnaast wil ik niet dat de verbinding de gehele dag open staat uit beveiligingsoverwegingen en vanwege het stroomverbruik. WIFI is middels een setting uit te zetten. Als je de setting uitvinkt en bevestigd door middel van een 'apply' zie je het lampje uitgaan op de ADSL modem. Er is op dat moment ook geen WIFI verbinding actief. Sla je de setting definitief op dan reboot de modem automat