Doorgaan naar hoofdcontent

Installatie Windows 7 Beta

Vorige week zaterdag is de eerste publieke beta versie van Windows 7 uitgebracht. Tijd om deze eens te installeren onder mijn Hyper-v omgeving. We starten de installatie en geven op het eerste scherm aan wat de taal is die we willen installeren. Veel keuze hebben we niet. Het is engels of engels. Wel kan ik aangeven dat ik de tijd en valuta in het Nederlands wil hebben en kan ik mijn toetsenbord indeling aangeven (United States-International).


Op het volgende scherm starten we de installatie middels de "Install now" knop.


Uiteraard accepteren we de licentie voorwaarden.


Op het scherm waarop het type installatie aan kunnen geven hebben we de keuze uit een upgrade en een custom (advanced) installatie. Waarom ik een upgrade aangeboden krijg weet ik niet. De betreffende virtual machine die ik gebruik is nog maagdelijk leeg. De enige keuze die voor de hand ligt in dit scenario is de custom installatie welke we dus ook kiezen.


Het partitioneren laat ik aan de Windows installatie over. We verlaten het scherm meteen door op next te drukken.


Nu start de daadwerkelijke installatie. Deze neemt relatief gezien weinig tijd in beslag. Reken op een kwartier tot een half uur.


Na een herstart van de machine is het tijd om de gebruikersnaam en de machine naam op te geven. De Windows 7 versie die ik van MSDN heb gedownload blijkt trouwens een Ultimate versie te zijn. Een handig detail dat me opvalt is dat Microsoft besloten heeft de drivers voor virtualisatie reeds mee te leveren bij Windows 7 beta. Op dit moment kan ik al gemakkelijk met de muis wisselen tussen de host (Hyper-V) en het gast systeem (Windows 7).


De volgende stap is dat we een wachtwoord dienen op te geven. Om een of andere reden is de wachtwoord hint tegenwoordig verplicht.


Het invoeren van de product key is op dit moment nog niet nodig. Je hebt nog ruim 30 dagen de tijd om te evalueren.


In het kader van de veiligheid laat ik Windows beveiligen conform de gewenste instellingen van Microsoft.


De volgende stap is dat we de juiste tijdzone selecteren. We kiezen voor UTC +01.00 (Amsterdam).


Na het opgeven van de tijdzone is het tijd om de computers locatie op te geven. Hiermee wordt bedoeld of de PC onderdeel is van een thuisnetwerk, een bedrijfsnetwerk of aangesloten is op een openbaar netwerk.


Iets nieuws in Windows 7 is de homegroup (bij het home network). Blijkbaar een nieuwe veiligheidsinstelling om persoonlijke mappen en dergelijke af te schermen. We kunnen aangeven wat we willen delen. Hierbij staan de plaatjes, muziek, videos en printers standaard al gedeeld en de documenten niet. Zo'n homegroup wordt beveiligd door een random wachtwoord dat getoond wordt in dit dialoogscherm. Dit wachtwoord is niet te wijzigen op dit moment van de installatie. De gebruiker dient wel allert te zijn om het te noteren. Ik weet niet of je het wachtwoord later kan wijzigen zonder dat je het gegeven wachtwoord opgeeft.


Na ongeveer een half uur tot drie kwartier is de installatie en initiele configuratie van Windows 7 beta afgerond. We zien een opgefriste Vista achtige gebruikersinterface waarbij het opvallenste is dat de balk onderin gewijzigd is en dat de sidebar voor de gadgets is verdwenen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Bevindingen over de E-tech ADWG02 tot nu toe

Ik heb de E-tech ADWG02 nu bijna een week in gebruik. Dit is de vervangende modem voor de buggy Linksys WAG54G die ik eerder gekocht had. Mijn bevindingen over de E-tech tot nu toe: Geen crashes tot nu toe. De firmware lijkt op dat punt stabiel. Het apparaat is niet door middel van een knop aan of uit te zetten. Erg vervelend omdat ik het apparaat alleen uit kan zetten door de stekker uit het stopcontact te halen. De reden dat ik hem graag uit wil kunnen zetten is dat het apparaat in de woonkamer staat (in het zicht) en de lampjes nogal fel schijnen. Dat vind ik niet erg prettig. Daarnaast wil ik niet dat de verbinding de gehele dag open staat uit beveiligingsoverwegingen en vanwege het stroomverbruik. WIFI is middels een setting uit te zetten. Als je de setting uitvinkt en bevestigd door middel van een 'apply' zie je het lampje uitgaan op de ADSL modem. Er is op dat moment ook geen WIFI verbinding actief. Sla je de setting definitief op dan reboot de modem automat...

Active Directory limieten

Zoals ieder systeem heeft Active Directory ook zijn limieten. Tijdens wat Active Directory research kwam ik het volgende Technet artikel tegen waarin deze worden benoemd: Active Directory Maximum Limits . Kort samengevat zijn de limieten: Maximum aantal objecten per domain controller in een forest : ongeveer 2,5 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Maximum aantal security identifiers (SID's) per domein : ongeveer 1 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Aantal groepen waarvan een security indentifier (persoon, groep, computer account) lid kan zijn : ongeveer 1.015 groepen. FQDN lengte limiet : maximum lengte is 64 tekens (dit is inclusief punten en mintekens) voor de fully qualified domain name (FQDN). Bestandsnaam limiet : Windows kent een pad lengte limiet van 260 tekens. Deze is ook van toepassing op de fysieke bestanden van AD zoals SYSVOL. Organisational unit limiet : maximum lengte is 64 tekens. Heeft te maken met de Windows limiet van 260 tekens die in de gaten...

Applicatie architectuur

Een gangbare architectuur voor het opdelen van applicatie functionaliteit is die van het groeperen van functionaliteit naar aandachtsgebied. Onderstaande afbeelding geeft de plaat weer die de Patterns & Practices groep van Microsoft hiervoor gebruikt binnen hun Microsoft Application Architecture Guide (2nd edition) . Dit artikel geeft een samenvatting weer van de essentie van deze architecturele opdeling van een applicatie.   Ontwerp principes Hanteer bij het ontwerpen van een applicatie de volgende vijf principes: Scheiden van verantwoordelijkheid (Separation of concerns) . Deel de toepassing op in afzonderlijke functies met zo min mogelijk overlap. Afzonderlijke verantwoordelijkheid (Single Responsibility) principe . Elke component- of module moet verantwoordelijk zijn voor een bepaalde functie / functionaliteit of over de samenvoeging van samenhangende functionaliteit. Het principe van minste kennis (Principle of Least Knowledge) . Een component of een obj...