Doorgaan naar hoofdcontent

Installatie Windows Server 2008

In de eerder aangemaakt Windows 2008 VPC ga ik nu Windows Server 2008 installeren. Voordat dit kan gebeuren dien ik eerste de installatie ISO aan de VPC te koppelen. Via het properties scherm van de VPC kan ik de ISO koppelen aan de virtuele CD/DVD speler. Bij known image files geef je daarvoor het volledige pad op van de ISO in het veld "Fully qualified path to file".

Nu de installatie DVD beschikbaar is kan de installatie gestart worden. Na het starten van de VPC verschijnt de installatie wizard van Windows 2008. Op het eerste scherm geef je de taal en het tijd/valuta formaat op.

Op het volgende scherm begint dan de feitelijke installatie.

Op de DVD staan alle drie de versies van Windows 2008 in twee smaken. De volledige installatie en de nieuwe "Server Core" versie. Ik kies voor mijn proeftuin voor de Windows Server 2008 Standard versie en dan de volledige versie.

Hierna volgen de gebruikelijke licentie voorwaarden die geaccepteerd dienen te worden om het product te kunnen installeren.

Aangezien ik een installatie doe op een lege machine heb ik op het volgende scherm alleen de keuze voor de "Custom (advanced") installatie.

De volgende keuze bestaat uit het aangeven op welke harde schijf de installatie dient te geschieden.

NOOT: Het is me opgevallen dat je de harde schijf eerst nog moet formatteren voordat je verder gaat. Doe je dit niet dan krijg je een blauw scherm te zien tijdens het proces van het uitpakken van de bestanden. Het betreft een KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR op het bestand ataport.sys. Als je de harde schijf eerst formatteert dan treed de betreffende fout niet op.

Vervolgens start de feitelijke installatie waarbij eerst alle bestanden op de harde schijf worden gezet. Hierna worden deze bestanden uitgepakt en geinstalleerd. Hierbij herstart de PC enkele malen.

Als de installatie is afgerond start Windows 2008 op. Er wordt meteen verzocht om het administrator wachtwoord te wijzigen.

Na invoeren van een wachtwoord kunnen we verder. Windows 2008 start op en op het scherm start de vernieuwde initial configuration task wizard.

Om de VPC optimaal te kunnen gebruiken dienen de Virtual Machine Additions nog geinstalleerd te worden. Hierna is de VPC gereed voor gebruik.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Active Directory limieten

Zoals ieder systeem heeft Active Directory ook zijn limieten. Tijdens wat Active Directory research kwam ik het volgende Technet artikel tegen waarin deze worden benoemd: Active Directory Maximum Limits . Kort samengevat zijn de limieten: Maximum aantal objecten per domain controller in een forest : ongeveer 2,5 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Maximum aantal security identifiers (SID's) per domein : ongeveer 1 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Aantal groepen waarvan een security indentifier (persoon, groep, computer account) lid kan zijn : ongeveer 1.015 groepen. FQDN lengte limiet : maximum lengte is 64 tekens (dit is inclusief punten en mintekens) voor de fully qualified domain name (FQDN). Bestandsnaam limiet : Windows kent een pad lengte limiet van 260 tekens. Deze is ook van toepassing op de fysieke bestanden van AD zoals SYSVOL. Organisational unit limiet : maximum lengte is 64 tekens. Heeft te maken met de Windows limiet van 260 tekens die in de gaten

Winsxs folder neemt veel ruimte in

In Windows Millenium is de Winsxs folder geintroduceerd. Deze folder bevat meerdere versies van in gebruik zijnde DLL bestanden. Het doel hiervan is dat iedere programma de juiste versie van de benodigde DLL kan gebruiken. Dit principe staat ook wel bekend als "Windows Side by Side". De folder die hiervoor gebruikt wordt is dus "C:\Windows\winsxs" en deze folder vormt dus de native assembly cache. In een tijd dat het vrij normaal is dat een computer is voorzien van een 500 GB harde schijf is de overhead van meerdere versies van een bestand opslaan niet echt een probleem. Echter in mijn geval wel. Op een van mijn multi boot computers heb ik een Vista Ultimate (met daarop Vista, MS Office en enkele andere programa's) van 32 GB. Mijn (persoonlijke) data staat op een aparte partitie. Door de installatie van de vele Windows updates is de vrije ruimte op deze partitie gezakt tot 2,85 GB (en dus in de rode waarschuwingszone terecht gekomen). Van de 32 GB is meer dan

Bevindingen over de E-tech ADWG02 tot nu toe

Ik heb de E-tech ADWG02 nu bijna een week in gebruik. Dit is de vervangende modem voor de buggy Linksys WAG54G die ik eerder gekocht had. Mijn bevindingen over de E-tech tot nu toe: Geen crashes tot nu toe. De firmware lijkt op dat punt stabiel. Het apparaat is niet door middel van een knop aan of uit te zetten. Erg vervelend omdat ik het apparaat alleen uit kan zetten door de stekker uit het stopcontact te halen. De reden dat ik hem graag uit wil kunnen zetten is dat het apparaat in de woonkamer staat (in het zicht) en de lampjes nogal fel schijnen. Dat vind ik niet erg prettig. Daarnaast wil ik niet dat de verbinding de gehele dag open staat uit beveiligingsoverwegingen en vanwege het stroomverbruik. WIFI is middels een setting uit te zetten. Als je de setting uitvinkt en bevestigd door middel van een 'apply' zie je het lampje uitgaan op de ADSL modem. Er is op dat moment ook geen WIFI verbinding actief. Sla je de setting definitief op dan reboot de modem automat