Doorgaan naar hoofdcontent

Opzetten van een proeftuin omgeving met Microsoft Virtual Server 2005 R2 SP1

Ik ben van plan om de komende tijd diverse Microsoft server producten uit te proberen. Virtualisatie van deze omgevingen zorgt ervoor dat mijn recent aangeschaft PC gewoon op Vista kan blijven draaien en dat je gemakkelijk diverse scenario's kan uitproberen zonder de PC iedere keer opnieuw te herinrichten. Het virtualiseren vergt wel het nodige qua performance van je machine. Veel geheugen en harde schijf ruimte is een pre. Mijn PC is daarom voorzien van 4 GB intern geheugen (2x 2 GB modules) en ongeveer 1 TB aan harde schijf ruimte. Ik heb 1 harde schijf van 500 GB specifiek gereserveerd voor de VPC bestanden en de andere 500 GB harde schijf voor Vista zelf, de standaard programma's die ik gebruik (zoals Microsoft Office 2007) en mijn eigen data. Het moederbord kan eventueel nog uitgebreid worden met 2 extra 2 GB modules zodat ik op maximaal op 8 GB aan intern geheugen kan komen. Aangezien een 32 bits besturingssysteem niet meer dan 4 GB geheugen kan adresseren heb ik besloten de 64 bits versie van Vista aan te schaffen. Deze hardware moet een goede basis vormen voor mijn virtualisatie inspanningen.

Virtualisatie kan uitgevoerd worden met diverse producten van diverse fabrikanten. Microsoft en VMware zijn de belangrijkste spelers op de markt van virtualisatie. Beide producenten hebben tegenwoordig "gratis" virtualisatie producten. Na een tijd succesvol gewerkt te hebben met de PC virtualisatie software Microsoft Virtual PC 2007 heb ik besloten eens naar het product Microsoft Virtual Server 2005 R2 SP1 te kijken. Dit is de server versie voor virtualisatie en ook deze is gratis te gebruiken. Uiteraard dien je wel de beschikking te hebben over de licenties voor de software die je binnen virtual server draait. In mijn geval gebruik ik de evaluatie versies van de software en/of de MSDN versies waarover ik kan beschikken vanuit mijn werk.

Het inrichten van mijn proeftuin begint dus met het downloaden van de Virtual Server software. In mijn geval heb ik de 64 bits versie nodig. Het is trouwens wel relevant om te weten dat Virtual Server alleen draait onder Vista Business, Ultimate en Enterprise. Een reden hiervoor is waarschijnlijk het requirement dat IIS server is geinstalleerd. Hieronder volgt een kleine installatie instructie.

  • Start de "setup.exe".
  • Kies op het eerste scherm voor "Install Microsoft Virtual Server 2005 R2 SP1".
  • Op het volgende scherm dienen we de software licentie te accepteren. We vervolgen de installatie door op "Next" te klikken.
  • Hierna dienen we de gebruikersnaam en optioneel de organisatie gegevens in te voeren. Hierna drukken we op "Next".
  • Nu is het moment om het soort installatie te kiezen. Je kan een complete installatie doen of een custom. Ik kies voor de complete en vervolg de installatie via "Next".
  • De wizard detecteert dat de IIS versie van mijn Vista besturingssysteem niet meerdere websites kan hosten op aparte poortnummers. De beheersite zal daarom via een virtual directory bereikbaar gemaakt worden. We vervolgen de installatie door op "Next" te klikken .
  • Voordat de feitelijke installatie start kunnen we nog aangeven dat er een rule aangemaakt wordt in de Windows firewall zodat we ook vanaf andere machines bij de beheer website van Virtual Server kunnen komen. Na het aanvinken van deze optie gaan we naar het volgende scherm van de wizard via "Next".
  • De wizard heeft nu genoeg gegevens verzameld om de installatie te kunnen starten. We beginnen met installeren via de knop "Install".
  • Aangezien op mijn machine IIS nog niet is geconfigureerd detecteert de installatie programmatuur dit. We worden via een waarschuwing hierover geinformeerd. Gelukkig biedt te programmatuur aan om dit automatisch voor je te configureren. De andere optie is dat je het handmatig zelf doet. Uiteraard kies ik voor de gemakkelijke weg en geef ik aan via de knop "Yes" dat de setup dit voor me mag doen.
  • Hierna keren we terug in het scherm voor het starten van de installatie. We starten nu de werkelijke installatie door op "Install" te klikken.
  • De daadwerkelijke installatie begint nu. Via een statusbalk worden we over de voortgang geinformeerd. Aan het eind van de succesvolle installatie verlaten we de wizard door op "Finish" te klikken.
  • Virtual Server is nu gereed voor gebruik.

Na het openen van een browser kunnen we naar de beheerschermen van Virtual Server. Dit geschied via een URL die de opbouw http:///Virtual Server/VSWebApp.exe?view=1 heeft op mijn machine. Na me geauthenticeerd te hebben opent het beheergedeelte van Virtual Server zich. Vanuit deze omgeving kan ik virtual machines aanmaken en beheren. Nieuwe virtuele harde schijven aanmaken en virtuele netwerken creeren. Over deze laatste functie beschikt Virtual PC 2007 niet. Nu de installatie van Virtual Server gereed is heb ik een goede basis voor mijn proeftuin.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Active Directory limieten

Zoals ieder systeem heeft Active Directory ook zijn limieten. Tijdens wat Active Directory research kwam ik het volgende Technet artikel tegen waarin deze worden benoemd: Active Directory Maximum Limits . Kort samengevat zijn de limieten: Maximum aantal objecten per domain controller in een forest : ongeveer 2,5 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Maximum aantal security identifiers (SID's) per domein : ongeveer 1 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Aantal groepen waarvan een security indentifier (persoon, groep, computer account) lid kan zijn : ongeveer 1.015 groepen. FQDN lengte limiet : maximum lengte is 64 tekens (dit is inclusief punten en mintekens) voor de fully qualified domain name (FQDN). Bestandsnaam limiet : Windows kent een pad lengte limiet van 260 tekens. Deze is ook van toepassing op de fysieke bestanden van AD zoals SYSVOL. Organisational unit limiet : maximum lengte is 64 tekens. Heeft te maken met de Windows limiet van 260 tekens die in de gaten

Winsxs folder neemt veel ruimte in

In Windows Millenium is de Winsxs folder geintroduceerd. Deze folder bevat meerdere versies van in gebruik zijnde DLL bestanden. Het doel hiervan is dat iedere programma de juiste versie van de benodigde DLL kan gebruiken. Dit principe staat ook wel bekend als "Windows Side by Side". De folder die hiervoor gebruikt wordt is dus "C:\Windows\winsxs" en deze folder vormt dus de native assembly cache. In een tijd dat het vrij normaal is dat een computer is voorzien van een 500 GB harde schijf is de overhead van meerdere versies van een bestand opslaan niet echt een probleem. Echter in mijn geval wel. Op een van mijn multi boot computers heb ik een Vista Ultimate (met daarop Vista, MS Office en enkele andere programa's) van 32 GB. Mijn (persoonlijke) data staat op een aparte partitie. Door de installatie van de vele Windows updates is de vrije ruimte op deze partitie gezakt tot 2,85 GB (en dus in de rode waarschuwingszone terecht gekomen). Van de 32 GB is meer dan

Bevindingen over de E-tech ADWG02 tot nu toe

Ik heb de E-tech ADWG02 nu bijna een week in gebruik. Dit is de vervangende modem voor de buggy Linksys WAG54G die ik eerder gekocht had. Mijn bevindingen over de E-tech tot nu toe: Geen crashes tot nu toe. De firmware lijkt op dat punt stabiel. Het apparaat is niet door middel van een knop aan of uit te zetten. Erg vervelend omdat ik het apparaat alleen uit kan zetten door de stekker uit het stopcontact te halen. De reden dat ik hem graag uit wil kunnen zetten is dat het apparaat in de woonkamer staat (in het zicht) en de lampjes nogal fel schijnen. Dat vind ik niet erg prettig. Daarnaast wil ik niet dat de verbinding de gehele dag open staat uit beveiligingsoverwegingen en vanwege het stroomverbruik. WIFI is middels een setting uit te zetten. Als je de setting uitvinkt en bevestigd door middel van een 'apply' zie je het lampje uitgaan op de ADSL modem. Er is op dat moment ook geen WIFI verbinding actief. Sla je de setting definitief op dan reboot de modem automat