Doorgaan naar hoofdcontent

Unattended installatie Windows Server 2008

Na wat research via Google kom ik er achter dat ik Windows 2008 bij het installeren ook kan voorzien van een "answer" bestand met daarin de nodige voorgeconfigureerde instellingen. Het answer bestand is tegenwoordig in het XML formaat. Om dit bestand aan te maken kan je het beste gebruik maken van "Windows System Image Manager". Dit programma is onderdeel van "Windows Automated Installation Kit (AIK)". Ik heb hiervan de versie gedownload die heet "Automated Installation Kit (AIK) for Windows Vista SP1 and Windows Server 2008" en deze onder een Windows XP Professional (SP2) VPC geïnstalleerd. Windows AIK is bedoeld om unattended Windows installaties aan te maken, het maken van Windows images met behulp van ImageX en het aanmaken van Windows PE images.

Ik start de "Windows System Image Manager" (WSIM) applicatie. Het scherm bestaat uit verschillende secties. Te weten een uit:

  • Distribution Share
  • Windows Image
  • Answer File
  • Properties
  • Messages

Onder Windows Image dienen we de "install.wim" van Windows Server 2008 toe te voegen. Via een rechtermuisklik kunnen we een Windows Image selecteren. In de DVD speler van de VPC ligt de installatie DVD van Windows Server 2008.

Via het dialoogscherm dat geopend wordt selecteren we het bestand "install.wim" dat in de map "sources" staat van de installatie DVD. Hierna moeten we nog een keuze maken uit de versie die we willen installeren. Vorige week heb ik de standard edition geïnstalleerd dus we selecteren uit dit scherm "Windows Longhorn SERVERSTANDARD".

Vervolgens krijgen we een melding te zien dat de catalog file "out-of-date" is voor de geselecteerde Windows image. Daarna krijgen we de vraag of we een nieuwe willen aanmaken. Ik wil verder met het aanmaken van het unattendend bestand en kies dus voor "Yes". Op dat moment krijg ik een schrijffout omdat het programma probeert te schrijven naar de DVD. Blijkbaar moeten we de inhoud van de DVD op de harde schijf zetten.

Ik kopieer vervolgens de inhoud van de gehele DVD naar een map genaamd "C:\Unattended\Sources" en begin opnieuw. Deze keer kan de catalog file wel aangemaakt worden. In het Windows Image gedeelte van het WSIM scherm zien we nu de componenten en packages verschijnen waaruit Windows Server 2008 bestaat.

De volgende stap bestaat uit het aanmaken van een answer file. Via een rechtermuisklik in de sectie "Answer file" kunnen we een nieuwe answer file aanmaken.

Het answer bestand bestaat uit de secties Components en Packages.

Vanuit de Windows Image gaan we enkele zaken toevoegen aan het "Answer file" bestand. Dit doe je door via een rechtermuisklik het relevante component toe te voegen aan de juiste configuratie fase.

Hieronder staat een overzicht van de componenten die ik initieel ga gebruiken om een unattended install te maken van Windows Server 2008. Hiermee vervallen als het goed is de handmatige handelingen van de eerste Windows Server 2008 installatie.

Component

Configuratie fase

Microsoft-Windows-Setup \ DiskConfiguration \ Disk \ CreatePartitions \ CreatePartition

1 Windows PE

Microsoft-Windows-Setup \ DiskConfiguration \ Disk \ ModifyPartions \ ModifyPartition

1 Windows PE

Microsoft-Windows-Setup \ ImageInstall \ OSImage \ InstallTO

1 Windows PE

Microsoft-Windows-Setup \ UserData

1 Windows PE

Microsoft-Windows-International-Core-WinPE

1 Windows PE

Microsoft-Windows-Shell-Setup \ OOBE

7 oobeSystem

Microsoft-Windows-Deployment \ Reseal

7 oobeSystem


Na het aanbrengen van deze componenten ziet de answer file er als volgt uit.

De volgende stap bestaat uit het configureren van de instellingen. Bij het component selecteren we de juiste instelling die we willen veranderen en geven het de juiste waarde. De door mij gebruikte instellingen zijn zichtbaar in onderstaande tabel.

Component

Instelling

Waarde

Toelichting

Microsoft-Windows-Setup \ DiskConfiguration

WillShowUI

OnError

Microsoft-Windows-Setup \ DiskConfiguration \ Disk

DiskID

0

WillWipeDisk

true

Microsoft-Windows-Setup \ DiskConfiguration \ Disk \ CreatePartitions \ CreatePartition

Extend

false

Order

1

Size

16000

Ongeveer gelijk aan VHD grootte

Type

Primary

Microsoft-Windows-Setup \ DiskConfiguration \ Disk \ ModifyPartions \ ModifyPartition

Active

True

Extend

false

Format

NTFS

Label

Win2008

Letter

C

Order

1

PartitionID

1

Microsoft-Windows-Setup \ ImageInstall \ OSImage

WillShowUI

OnError

Microsoft-Windows-Setup \ ImageInstall \ OSImage \ InstallTo

DiskID

0

PartitionID

1

Microsoft-Windows-Setup \ UserData

AcceptEula

true

Accepteren van gebruikers-voorwaarden

FullName

<Naam eigenaar>

Organization

<Naam bedrijf>

Microsoft-Windows-Setup \ UserData \ ProductKey

Key

<Product key>

Sleutel van Windows Server 2008

WillShowUI

OnError

Microsoft-Windows-International-Core-WinPE

InputLocale

1043:132105

Nederlands toetsenbord met US-International indeling

SystemLocale

nl-NL

UILanguage

en-US

UserLocale

nl-NL

Datum, valuta instellingen e.d.

Microsoft-Windows-International-Core-WinPE \ SetupUILanguage

UILanguage

en-US

Microsoft-Windows-Shell-Setup

DisableAuto-DaylightTimeSet

false

Datum aanpassen bij zomer/winter tijd overgang

Registrated-Organization

<Naam bedrijf>

RegistratedOwner

<Naam eigenaar>

ShowWindowsLive

false

Verberg de hyperlink naar Windows Live op het Start menu

Microsoft-Windows-Shell-Setup \ OOBE

NetworkLocation

Work

Bedrijfsnetwerk

ProtectYourPC

1

Microsoft-Windows-Deployment \ Reseal

ForceShut-downNow

false

Mode

Audit


De door mij geconfigureerde instellingen worden vet gemarkeerd. Daarnaast zien we dat de iconen in het Answer file bestand licht grijs worden gemarkeerd op het moment dat er instellingen zijn geconfigureerd die binnen de betreffende sectie vallen.

Nu de instellingen aangebracht zijn is het tijd om het bestand te laten valideren. Onder het menu tools selecteer je daarvoor "Validate Answer File".

Het bestand wordt vervolgens gevalideerd. Als er geen waarschuwingen of fouten optreden in het "Validation" gedeelte van het "Messages" scherm dan kunnen we verder.

We dienen nu het bestand op te slaan onder de naam "Autounattended.xml". Dit doen we door onder het "File" menu te kiezen voor "Save Answer File".

We hebben nu een bestand waarmee we de installatie van Windows Server 2008 volledig automatisch kunnen uitvoeren. Het wordt tijd om de installatie te testen. Hiervoor maken we een aangepaste versie van de Windows Server 2008 installatie DVD ISO waarin we het unattended bestand hebben opgenomen in de root van de DVD.

In de Windows AIK is een programma opgenomen om image bestand aan te maken. Het betreft het programma "oscdimg.exe" in de map "C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86". Vanaf de command prompt (startpunt de hiervoor genoemde map) typ ik het volgende commando in "oscdimg –n –h –m-b"c:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools\x86\boot\etfsboot.com" c:\Unattended\Sources c:\Unattended\ws2008.iso".

De net aangemaakt image met daarin het unattended bestand gebruik ik vervolgens om de unattended installatie uit te proberen binnen een VPC. Het begin van de installatie procedure is duidelijk veranderd. Het eerste scherm dat nu verschijnt is namelik die van welke Windows smaak ik wil installeren. Na het selecteren van de gewenste smaak is het volgende scherm dat we zien degene waar de daadwerkelijke installatie plaatsvind. Zodra de installatie is afgerond start Windows 2008 netjes op. We krijgen wel een scherm te zien van de "System Preparation Tool". Dit klopt omdat de "Reseal" mode op "Audit" staat in het unattended bestand.

Na een druk op OK sluit de VPC zich af en zal uniek gemaakt worden door middel van Sysprep. De Windows Server 2008 VPC is klaar voor gebruik.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Active Directory limieten

Zoals ieder systeem heeft Active Directory ook zijn limieten. Tijdens wat Active Directory research kwam ik het volgende Technet artikel tegen waarin deze worden benoemd: Active Directory Maximum Limits . Kort samengevat zijn de limieten: Maximum aantal objecten per domain controller in een forest : ongeveer 2,5 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Maximum aantal security identifiers (SID's) per domein : ongeveer 1 biljoen (gedurende de volledige levensduur). Aantal groepen waarvan een security indentifier (persoon, groep, computer account) lid kan zijn : ongeveer 1.015 groepen. FQDN lengte limiet : maximum lengte is 64 tekens (dit is inclusief punten en mintekens) voor de fully qualified domain name (FQDN). Bestandsnaam limiet : Windows kent een pad lengte limiet van 260 tekens. Deze is ook van toepassing op de fysieke bestanden van AD zoals SYSVOL. Organisational unit limiet : maximum lengte is 64 tekens. Heeft te maken met de Windows limiet van 260 tekens die in de gaten

Winsxs folder neemt veel ruimte in

In Windows Millenium is de Winsxs folder geintroduceerd. Deze folder bevat meerdere versies van in gebruik zijnde DLL bestanden. Het doel hiervan is dat iedere programma de juiste versie van de benodigde DLL kan gebruiken. Dit principe staat ook wel bekend als "Windows Side by Side". De folder die hiervoor gebruikt wordt is dus "C:\Windows\winsxs" en deze folder vormt dus de native assembly cache. In een tijd dat het vrij normaal is dat een computer is voorzien van een 500 GB harde schijf is de overhead van meerdere versies van een bestand opslaan niet echt een probleem. Echter in mijn geval wel. Op een van mijn multi boot computers heb ik een Vista Ultimate (met daarop Vista, MS Office en enkele andere programa's) van 32 GB. Mijn (persoonlijke) data staat op een aparte partitie. Door de installatie van de vele Windows updates is de vrije ruimte op deze partitie gezakt tot 2,85 GB (en dus in de rode waarschuwingszone terecht gekomen). Van de 32 GB is meer dan

Bevindingen over de E-tech ADWG02 tot nu toe

Ik heb de E-tech ADWG02 nu bijna een week in gebruik. Dit is de vervangende modem voor de buggy Linksys WAG54G die ik eerder gekocht had. Mijn bevindingen over de E-tech tot nu toe: Geen crashes tot nu toe. De firmware lijkt op dat punt stabiel. Het apparaat is niet door middel van een knop aan of uit te zetten. Erg vervelend omdat ik het apparaat alleen uit kan zetten door de stekker uit het stopcontact te halen. De reden dat ik hem graag uit wil kunnen zetten is dat het apparaat in de woonkamer staat (in het zicht) en de lampjes nogal fel schijnen. Dat vind ik niet erg prettig. Daarnaast wil ik niet dat de verbinding de gehele dag open staat uit beveiligingsoverwegingen en vanwege het stroomverbruik. WIFI is middels een setting uit te zetten. Als je de setting uitvinkt en bevestigd door middel van een 'apply' zie je het lampje uitgaan op de ADSL modem. Er is op dat moment ook geen WIFI verbinding actief. Sla je de setting definitief op dan reboot de modem automat